Ontmoet Marc Roest, senior consultant

29 september 2021

Finext staat bekend om haar vakmensen, de Finexters. De een net een maand aan de slag en de ander al jaren werkervaring, maar allemaal consultant en allemaal continu bezig met het ontwikkelen van hun eigen, en van elkaars vakmanschap. Maar wie zijn deze ‘Finexters’ en wat doen zij nou precies als consultant zijnde? Dat kunnen zij natuurlijk het beste zelf vertellen. Wij spraken senior consultant Marc Roest over zijn ervaringen.

De perfecte combinatie tussen hands-on en leiding geven

Marc werkt bij Finext in de performance management hoek. Samen met zijn team helpt hij bedrijven bij het kiezen van de juiste software, een Enterprise Performance Management systeem. Met deze software krijgt de klant een beter inzicht in de cijfers van alle verschillende entiteiten.

Marc is in deze projecten vaak de lead consultant. Hij trekt de kar en zorgt ervoor dat het enthousiasme van zijn teamgenoten hoog blijft. “Ik ga vaak langs bij de klant en vertel over de sterke en zwakke punten van de oplossing.” Ondanks dat Marc vaak de leidende rol op zich neemt en een grote rol heeft in het beginstadium van het project, zit hij ook nog graag met de ’handen aan de knoppen’. Architect zijn en echt bouwen aan de software, dat is wat Marc in zijn vorige functies mistte. Nu bij Finext heeft hij de perfecte combinatie hiertussen kunnen vinden.

Marc begint zijn dag met een ‘stand-up’, een korte meeting met zijn projectteam. Verder overlegt hij veel met de klant over het totale plaatje wat uiteindelijk opgeleverd gaat worden. Ook kijkt hij veel mee met zijn consultant collega’s, naar wat zij aan het doen zijn en helpt hen hiermee. Waar Marc enthousiast van wordt is dat hij ook regelmatig bezig is met een stukje design en zorgen dat het technische gedeelte bewaakt wordt voor het beste resultaat en een tevreden klant.

Terug bij Finext voor de ruimte voor ontwikkeling

Na zeven jaar bij Finext gewerkt te hebben vond Marc het tijd voor nieuwe dingen. Toch is hij, na zeven jaar bij andere organisaties gewerkt te hebben, weer terug bij Finext. In de zeven jaar voordat Marc weer terug naar Finext ging, heeft hij snel carrière gemaakt. Toch mistte Marc het inhoudelijke werk. “Bij andere organisaties doe je voornamelijk de verkoop en werk je echt niet meer aan de bouw, je bent dan echt een baasje.” Door zijn hoge functie en vele verantwoordelijkheden, had Marc geen tijd meer om trainingen te volgen om zichzelf in zijn vakgebied te ontwikkelen.

Ontwikkeling is voor Marc heel belangrijk. Zijn doel is om de beste consultant te worden in zijn vakgebied. Deze ontwikkeling is ook de reden waarom hij weer terug is gekomen bij Finext. Enkel bezig zijn met de verkoop gaf Marc niet de voldoening die hij wil. Hij wilde terug naar de knoppen en naast de verkoop ook weer inhoudelijk bezig zijn met de bouw van de oplossing.

In de bouw, het architectonische gedeelte, ziet Marc ook de meeste ruimte voor ontwikkeling. Wanneer er nieuwe functies ontstaan in de software duikt Marc hier gelijk bovenop. Zo volgt hij vaak trainingen om zijn kennis up to date te houden. Ook organiseert hij samen met zijn collega’s pizza sessies waarin zij samen inhoudelijk deze nieuwe functies gaan uitzoeken. “Niet alleen door trainingen kennis opdoen, maar ook door het lezen van handleidingen en het spelen met de software in een demo omgeving.”

Bij Finext is Marc de afgelopen tijd bezig geweest met het oprichten van een nieuw team. Een mooie prestatie waar hij trots op is. “Als je kijkt naar de groei van het team en de motivatie dan is het supervet dat we dat hebben neergezet.” Marc vertelt ons dat hij en zijn team het belangrijk vinden om de verwachtingen van de klant te overtreffen. “We hoeven niet allemaal stinkend rijk te worden, als we gewoon een super vet project hebben gedaan en de klant is blij, dan zijn wij ook blij.” Marc en zijn team hebben dan ook geen 9 tot 5 mentaliteit. “Als er iets niet goed gaat, zitten we gewoon tien uur te zweten samen met de klant. En als iets wel goed gaat, drinken we samen een biertje met bitterballen erbij.”

Gelijke kansen maar wel eigen initiatief tonen

Marc vertelt ons dat Finext echt een bedrijf is waar iedereen gelijk is, als je zelf maar het initiatief neemt. “Je moet niet verwachten dat iemand elke dag een planning voor je maakt en een lijstje met doelen.” Als je binnenkomt bij Finext moet je het zelf doen. Veel netwerken en jezelf ontwikkelen is dan ook erg belangrijk. Als je jezelf goed laat zien, word je ook sneller betrokken bij bijvoorbeeld een project. Marc legt uit dat het heel flexibel is, of je nou de techniek kant leuker vindt, verkopen of training geven. Je kan alles uitproberen en zelf kiezen wat jou het beste ligt. “Je kan jezelf in de breedte en in de diepte ontwikkelen maar je moet wel zelf deze kansen aangrijpen.”