Waarom Willem bij Finext werkt

04 januari 2022

Finext Performance Management staat bekend om haar vakmensen, de Finexters. De een net een maand aan de slag en de ander al jaren werkervaring, maar allemaal consultant en allemaal continu bezig met het ontwikkelen van hun eigen, en van elkaars vakmanschap. Maar wie zijn deze ‘Finexters’ en wat doen zij nou precies als consultant zijnde? Dat kunnen zij natuurlijk het beste zelf vertellen. Wij spraken consultant Willem van Os over zijn ervaringen.

Een inefficiënt proces efficiënt maken

Vanaf het moment dat Willem bij Finext kwam, houdt hij zich bezig met de implementatie van software voor Finance planning, Supply planning en Workforce planning. Willem heeft veel klantcontact om ervoor te zorgen dat hij en zijn team de financiële processen van de klant in een planningstool kunnen gieten. “Hiervoor stel ik vragen aan de klant, werk ik dingen uit en valideer ik dit weer bij de klant.” Willem vertelt ons dat het doel bij de klant het structureren van het proces is. Willem zorgt hier samen met zijn team voor. De klant hoeft dan alleen nog te zorgen voor de input en het systeem kan hier dan een financiële rapportage van maken. Het digitaliseren van dit proces zorgt ervoor dat de klant minder menselijke handelingen hoeft uit te voeren. “Eigenlijk ben ik steeds bezig een inefficiënt proces op te lossen samen met de klant.”

Willem is grofweg 30% van zijn tijd bezig met klantcontact. De rest van de tijd werkt hij aan verschillende taken. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van berekeningsmodellen, het schrijven van formules maar ook presentaties voorbereiden. “Samen met de klant naar de beste oplossing in het systeem werken vraagt om veel interactie met de klant, dat is onoverkomelijk en een van de belangrijkste elementen.” ’s Ochtends begint Willem vaak met een stand-up met zijn projectteam. Hierin wordt samen met de klant besproken welke taken er uitgevoerd worden die dag en wat ze nodig hebben van de klant. Vervolgens gaat hij aan de slag met zijn taken en zodra hij een vraag heeft, schiet hij direct even een meeting in met de klant. De dagen van Willem zijn heel afwisselend. Hij heeft meerdere projecten lopen en het kan voorkomen dat een klant een urgent vraagstuk heeft dat opgelost moet worden. “Je moet zorgen voor een juiste prioritering en terugkoppeling naar de klant over wat wel en wat niet gaat lukken.”

Steeds meer verantwoordelijkheid

De afgelopen drie jaar zijn omgevlogen en eigenlijk voelt het voor Willem alsof hij nog maar kort bij Finext werkt. Toch heeft hij in deze drie jaar al veel verantwoordelijkheden gekregen en krijgt hij superveel uitdaging. De werkwijze van Finext, de vrijheid in zijn eigen ontwikkeling en het vakmanschap van het Performance Management team zorgt  er bij Willem voor dat hij veel energie krijgt en snel leert. Als je vragen hebt moet je zelf aan de bel trekken, maar je wordt niet geremd. De groei in verantwoordelijkheid bleek vooral toen hij bij zijn tweede project al in zijn eentje naar de klant kon. “Het is heel goed gegaan, het project is goed verlopen en de klant is nog steeds heel tevreden met de software.” Dit is iets waar ik echt trots op ben aldus Willem.

Dit contact met de klant is dan ook een onderdeel dat Willem erg leuk vindt en waar hij zichzelf in wil ontwikkelen. “Meer richting de pre-sales. Meedenken met de klant over de mogelijke oplossingen voor een probleem.“ Willem legt uit dat hij het vooral heel gaaf vindt om een duidelijk verhaal neer te zetten, oplossingen te bieden en de klant hierin te overtuigen en mee te nemen. Om dit te bereiken wil hij vooral heel veel ervaring op doen. Veel meekijken met meer ervaren collega’s, trainingen volgen en vooral veel in de praktijk bezig zijn.

Een flexibele start bij Finext

Een begin dat wel wat anders is dan van de meeste Finexters. Willem begon namelijk met parttime werken bij Finext. Dit gaf Willem de mogelijkheid zijn scriptie voor zijn opleiding uit te voeren en toch ook lekker in de praktijk bezig te zijn. Nadat Willem klaar was met zijn studie is hij pas gestart met zijn traineeship, ongeveer een halfjaar nadat hij begon met werken bij Finext. Ondanks dat hij al een poosje aan de slag was en al veel had geleerd, was het traineeship nog steeds erg leerzaam. Naast de trainingen leerde Willem ook meer mensen kennen. “Sociaal gezien is het ook heel goed omdat je mensen leert kennen die in dezelfde fase zitten en dezelfde vragen hebben, dat vond ik heel tof.”

Inmiddels is het traineeship een beetje veranderd en krijgen nieuwe Finexters een brede kennismaking met verschillende tools. Bij Willem was dit nog niet het geval, hij solliciteerde specifiek voor het werken met de planningstool Anaplan. Een richting die hij nog steeds erg leuk vindt. Het leuke team waarin hij gelijk al aan de slag kon geeft Willem ook veel energie en plezier in zijn werk.

Waarom Willem bij Finext werkt

Als we vragen waarom Willem bij Finext werkt, heeft hij een duidelijk antwoord. “Omdat ik geloof in de filosofie.” Het krijgen van veel verantwoordelijkheid als je hier zelf maar achteraan gaat, dat bevalt Willem goed. Wel moet dit je liggen, vindt Willem. Als je ergens tegenaan loopt dan is het je eigen taak om aan de bel te trekken en dan wil iedereen je ook graag verder helpen. De werkwijze van Finext is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je die verantwoordelijkheid echt wil pakken en zelf initiatief toont, dan is Finext de perfecte organisatie.